Bezárás

Filozófia

Az ASAPA alkotócsoport tagjai fiatal szobrászok. Céljuk olyan, a megszokottól eltérő játékterek létrehozása, amelyek eddig még ismeretlen, izgalmas, kalandos játékoknak adhatnak helyet.

Zöld Péter Népmese Játszótér

Régen, mikor a szépapámnak szépfia - szépfiamnak szépapja voltam, mikor a Tisza még csak vizet ivott, én meg csak a Tisza vizét ittam, egy nagy faragott fa odújában szép mesére akadtam. Mint hó alatt az ibolya, úgy élt mostohájánál a piros arcú Zöld Péter, a falu árva kondáskája. A macskája szőrén szánkózó sánta bolhával is szebben bánt a vénség, mint Péterrel. Szegény kondáslegény egyszer kért kenyeret mostohájától, hát világgá is zavarta: – Bokor legyen szállásod, ott se legyen megállásod, nyeljen el a pocoklik! Zöld Péter világgá bujdosott. Ment mendegélt, hát meglátott egy sasfiókát földön verdesődve...* A Kő Boldizsárral közösen megtervezett és megalkotott, 2001-ben Iparművészeti Nívódíjjal kitüntetett játszótér fennállása alatt Magyarország egyik leghíresebb és legkedveltebb játszótere lett. Ez a népszerűség is felhívta figyelmünket arra, milyen fontos hely a játszótér, és milyen nagy igény van az általánostól eltérő szándékkal, gondolkodásmóddal készült játszóterekre.

A Zöld Péter Népmese Játszótér egyik alapgondolata az, hogy ne játékszerek véletlenszerű elhelyezése, egymásra halmozása legyen a játszótér, hanem egy összefüggő, egyedi rendszert alkosson, mely rendszer összetettségéből és rétegzettségéből fakadóan a gyermekek testi, lelki és szellemi épülését is szolgálja. A játékok ezért egy népmese fonalára vannak felfűzve, és a történet részei egy-egy játékszerhez kapcsolódnak. A gyerekek a játékszerek segítségével eljátszhatják a mesét, maguk is mesehőssé válnak. Egy népmese számos úton közvetít világképformáló és erkölcsi tanító tartalmat. A gyerekek pozitív hősökkel azonosulhatnak.
Mint játszótereink általában ez a játszóterünk is interaktív, mivel nem csak a Zöld Péter népmese alapját adja, hanem a történet minden látogatás során más és más lehet. A történetek összefűzésének végtelen lehetősége miatt a játék megunhatatlan. A gyerekek a játékszerek segítségével eljátszhatják a maguk által létrehozott mesét, és különféle szerepjátékok kitalálására és eljátszására kapnak lehetőséget. A játszóteret úgy találtuk ki, hogy kellő fogódzót adjon a játékhoz, de engedjen teret a gyerekek fantáziájának kibontakoztatásának is.
Játszószereink egyedi kivitelű műalkotások. A faragott életnagyságú szobrokkal megelevenített szereplők (például sárkány, vaddisznó, etethető szoborállatok, boszorka, óriáshal, trónterem freskóval, várvédő katonák) segítségével szabadon kitalálhatnak bármilyen történetet az ott játszó gyerekek. Nagy figyelmet szentelünk minden játszóterünk festésére is. Színviláguk megtervezése, minden részletre kiterjedő megalkotása is képzőművészek alkotása.
A „Zöld Péter Népmese Játszótér” 2001-ben, több mint húsz képzőművész közös alkotásaként készült el, és hozzájuk 2009-ben, a játszótér új helyszínre helyezésekor további művészek csatlakoztak. Az alkotók legtöbbje mára a kortárs képzőművészet vezető alakjává vált.
A „Zöld Péter Népmese Játszótér” olyan népszerűségnek örvend, hogy nem csak a környék egyik legkedveltebb játszótere lett, hanem Budapest távoli kerületeiből is sok kisgyermekes családot vonz oda, sőt vidéki városokból is rendszeresen keresik fel gyermekcsoportokkal, hogy birtokukba vegyék egy kis időre. Ahogyan ez a játszótér ikonná vált mind a Millenáris Park, mind a kerület számára, ugyanúgy a többi játszóterünk is jelképpé válhat mind a kisgyerekes szülők, mind a város számára, mivel egyetlen hatalmas játékelemként foglalnak magukban egy komplex, összetett játszóteret. 
 
* Berecz András feldolgozása