Bezárás

Filozófia

Az ASAPA alkotócsoport tagjai fiatal szobrászok. Céljuk olyan, a megszokottól eltérő játékterek létrehozása, amelyek eddig még ismeretlen, izgalmas, kalandos játékoknak adhatnak helyet.

Noé bárkája

„Csinálj magadnak Bárkát gofer fából, sok hajlokokat csinálj a Bárkában, és fenyő viasszal megössed azt belől és kivűl. Illen formára csináljad pedig azt: Az Bárkának hossza háromszáz sing légyen, az szélessége légyen ötven sing, és az magassága harminc sing.Világos ablakokat csinálj az Bárkán, alsó, közép, és harmad padlások légyenek benne.” „Minden tiszta állatból hetet hetet vigy be hímot és nőstényt, de az melly állatok tisztatalanok, azokból kettőt kettőt, hímot és nőstényt. Az Égi madarakból is hetet hetet, hímot és nőstényt, hogy azoknak maguok maradjon meg az egész földnek a szinén.”* 

Véleményünk szerint az válhat igazán jó játékszerré, mely formailag valami ősi, mindannyiunk számára alapvető tárgy vagy eszköz formavilágából merít (hajó, kemence, templom, erdő), ám a játék során rengeteg mindenné válhat. Követni tudja egy gyerek szárnyaló gondolatait. Ennek szellemében alkotócsoportunk a Noé Bárkája Játszótér belső terét is olyan szándékkal tervezte, hogy az alsó szinten lévő labirintus válhasson például erdővé, állatoknak szánt istállóvá, búvóhellyé, nádassá, és számtalan más dologgá, igazodva a játék folyamához. Formavilága sok minden megidézését lehetővé teszi, mégsem tereli a játékot egyetlen, visszafordíthatatlan irányba.
A bárka másik két emeletén további meglepetések várják a gyermekeket. Az első emeleten egy berendezett házikó van, az emberek szállása, valamint a lejtős fedélzet, és az óriási kötélháló hívogatják a gyerekeket. A harmadik szinten, a házikó padlásán megbújva pedig kémlelhetik a messze távolt, vajon visszatér-e a képzeletbeli galamb, melyet kibocsátottak.
A dombtetőn elhelyezett bárka megdöbbentő látványt nyújt. Felidézi bennünk az özönvíz előtti képét, a víznélküli hajót, és az Ararátra való megérkezés, az új élet kezdetének örömét is. A bárka egyetlen grandiózus játékelemként foglal magába egy komplex játszóteret. A különféle elemek, játszószerek összefüggő rendszert alkotnak, mely rendszer végigjárása, végigjátszása a gyermekek testi-lelki és szellemi épülését is szolgálja. Ötvözi a kültéri és a beltéri játszóterek előnyeit, hiszen a belsejében rosszabb idő esetén, vagy a rekkenő hőségben is zavartalanul folyhat a játék. A hatalmas bárka ikonná, jelképpé válhat mind kisgyerekes családok, mind a játszótérnek helyet adó város számára.
A völgyben található a falucska, házaival, istállókkal, kovácsműhellyel, iskolával. A házak külön-külön szerepek kitalálására, eljátszására adnak lehetőséget, így a játék megunhatatlan. Templom haranggal, kilátó, híd, piac, szélforgó, orvosi rendelő, borbély, kovács, autószerelő, focipálya, iskola, csűr, istálló, rendes kiskert, kemence, bolt kaphatnak itt helyet. A házakon belüli berendezés sokféle játékra indító dologgal szolgál a gyermekeknek. Ezt a játszóteret úgy találtuk ki, hogy adjon kellő fogódzót a játékhoz, de engedjen teret a fantáziájuk kibontakoztatásának is.
 
Ez a játszótér mozgáskorlátozottak számára is használható, mely nem csak egyedülállóvá teszi Magyarországon, hanem megkönnyíti a nehezebben mozgó nagymamák és nagyapák számára is az együttlétet unokáikkal. A fogyatékkal élőkkel való közös játék lehetőségének megteremtése, segíti az elfogadásukat és a beilleszkedésüket is egyben. Ezáltal a felnövekvő gyermekek számára ez az együttlét, együttélés teljesen természetessé válhat.
 
* Károli Gáspár fordítása