Bezárás

Filozófia

Az ASAPA alkotócsoport tagjai fiatal szobrászok. Céljuk olyan, a megszokottól eltérő játékterek létrehozása, amelyek eddig még ismeretlen, izgalmas, kalandos játékoknak adhatnak helyet.

Magunkról

 

Az ASAPA alkotócsoport tagjai fiatal szobrászok. Megalakulásunkkor azt tűztük ki célul, hogy a kicsi és nagygyerekeknek, kamaszoknak, serdülőknek a megszokottól eltérő játszótereket hozzunk létre, melyek nem csak a testi, hanem a szellemi fejlődésüket, lelki egyensúlyuk megtalálását is segítik. Fára épült házikóink, etethető szoborállataink, szánkótalpakon álló labirintusaink, cölöpökre épült városkáink, a kamaszoknak készülő közösségi, interaktív bunkereink mindegyikét úgy alkotjuk meg, hogy izgalmas, kalandos játékoknak adjanak helyet, közösségteremtő színhelyek legyenek.
Az alkotócsoport alapító tagjai: Balla Gábor, Hadházy Gergely és Varga Eszter. További tagjai: Berkes Áron Kolos, Berkes Ádám Csanád, Mráv Balázs és Németh József.
Az alkotócsoport közel húsz éve kutatja a játszótérkultúra megújításának lehetőségeit.
A csapat tagjai közül ketten: Balla Gábor és Hadházy Gergely, társalkotói a nagy sikerű, iparművészeti nívódíjjal kitüntetett Zöld Péter népmese játszótérnek (Millenáris Park, Budapest). Részt vettek annak megtervezésében és megalkotásában, valamint számos egyéb játszótér és játékeszköz fűződik nevükhöz.
Fontos számunkra, hogy alkotásainkkal a hagyományos játszóterektől eltérően új, értelmes játékra, foglalatosságra sarkalljuk azok használóit, értéket teremtsünk, így segítve hozzá a gyerekeket újszerű játékokhoz, a városban helyüket kereső kamaszokat pedig számukra is izgalmas időtöltésnek helyet adó, interaktív helyszínek létrehozásával közösségteremtő helyekhez.
Ezekben segítségünkre vannak gyermekkori álmaink. Fára épült házikóink, etethető szoborállataink, pici piactereink, szánkókaravánjaink, labirintusaink, a kamaszoknak készülő közösségi, interaktív bunkereink mind ezekre az álmokra épülnek. Segítségünkre vannak ezek valóra váltásában saját gyermekeink (0-18 éves korig), akik folyamatosan és szívesen látnak el bennünket tanácsaikkal, észrevételeikkel és kritikájukkal. Ezért úgy gondoljuk, hogy elhivatottságunkon túl a személyes motivációnk is nagyon fontos. Hisszük azt, hogy felnövekvő gyermekeink számára elengedhetetlenül fontos, hogy mire és hogyan tanítjuk őket, milyen vizuális és tárgyi világ veszi körül őket, hol és hogyan találkoznak kortársaikkal és találják meg az egymáshoz vezető utat.
Képzőművészként fontosnak tartjuk, hogy alkotásaink tartós művészi értéket képviseljenek, ezért minden alkotásunkat ennek megfelelő minőségben és szakmai tudással valósítunk meg.
A csoport tagjai az öt alaptag mellett számos kortárs képzőművészt vonnak be a munkába, akik kreatívan részt vesznek a munkában, így az alkotógárda több, mint húsz tagból áll, akik a mai magyar fiatal képzőművészeti élet  és formatervezők élvonalából kerülnek ki.
Alkotócsoportunk tagjai fiatal szobrászok és formatervező művészek. Játszótérépítőként nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor egyszerre százával veszik birtokukba az elkészült játszóteret a gyerekek, mindenütt nyüzsögve, és az általunk kitalált és létrehozott tér egyszerre megtelik élettel.
 
ÜGYFELEINK
 
Játszótereink szervesen illeszkednek környezetükbe. Szívesen dolgozunk köztereken és magánfelkérésekre egyaránt. Legalább annyira kihívásnak tekintjük a hagyományosan megszokott játszótéri helyszíneket (óvodák és bölcsődék külső- és belső terei, iskolák, közterek, közparkok), mint az újszerű helyszíneket (fürdők, sportlétesítmények, állatkertek, éttermek, középiskolák, gimnáziumok, repülőterek, fogyatékos otthonok, kórházak, uszodák, magánkertek…) Célunk, hogy minden helyszínen szerethető és értékes játéktereket alkossunk, fokozott figyelmet fordítva a megrendelő és a helyszín kívánalmaira.
Bérelhető, mobil játszótereink nagy sikert arathatnak gyerek és felnőtt rendezvényeken, fesztiválokon, óvodák kertjében így a rendezvény- és fesztiválszervező irodák és önkormányzatok figyelmébe ajánljuk őket, de gyerekek születésnapi zsúrján, esküvők, nagyszabású kerti partik kellékeként is nagy ajándék lehet egy kertbe varázsolt magán szánkókaraván.
 
ÖSSZMŰVÉSZET
 
Képzőművészként fontosnak tartjuk, hogy az általunk kitalált tereken minél szabadabban és minél szárnyalóbban folyhasson a játék. Ezért a vizuális megformálás mellett állandó hangsúlyt fektetünk az egyéb irányból érkező hatásokra is. Bunkereinkben, megadjuk a gyerekeknek, fiataloknak, serdülőknek a közös zenélés, a szereplés és a közös alkotás lehetőségét.
Különös hangsúlyt kap az alaprajz; a játszóteret magát is egy nagyméretű, összetett játékszernek fogjuk fel. Az általunk így létrehozott terek a horizontális tagolás mellett nem egyszer vertikálisan is tagoltak. Így a Noé Bárkája is három szintre oszlik. Egy másik játszóterünk, mely egy teljes egészében cölöpökre épült város, elemelkedik a földtől, így ténylegesen és átvitt értelemben is segítheti a gyermekek felemelkedését.
Mindezek eléréséhez nagyon fontos a játszóterek tájolása is, amit a mai játszótér-építési gyakorlat mellőz. A tájolásnak vannak gyakorlati funkciói is, mint például a játszótér „benapozásának” megtervezése. Ez azért lényeges, hogy a kisebb gyermekek tartózkodási helye augusztusban védett legyen a déli napsugártól, viszont egy kora tavaszi napon ugyanazon a helyen a Nap melegítő sugarait élvezhessék. Mindezek mellett, attól függően, hogy egy játékszeren belül a különböző elemek az év mely napján, melyik időszakában kerülnek napfénybe, kiemelkednek. Ez olyan tényező lehet, mely rejtve marad a játék során, de észre is vehetik az ott játszó gyerekek, és ez felhívhatja a figyelmüket fontosságukra.
Számunkra a tájolás azonban ezen túlmenően is fontos. Hiszünk abban, hogy bizonyos földrajzi helyek, valamint a mesterségesen létrehozott terek formája, helyzete determinál egyfajta alapmagatartást az ott lévő emberekben. Bizonyos terek az elmélyülést, elcsendesedést segítik, míg mások aktívabbá teszik az embereket, s vannak kifejezetten negatív erővel rendelkező pontok és terek is. Fontos tehát, hogy azok a terek, melyeken a gyermekek egyre több időt töltenek el, miben segítik, vagy miben gátolják őket. Ezért alkotócsoportunk folyamatosan vizsgálja az olyan helyek, terek (például Árpád kori templomaink) tájolását, szerkezeti felépítését, mely helyszínek segítik az elmélyülés folyamatát, vagy segítik a megnyílást a világ felé.
A játszótereink művészek által, művészi igénnyel készülnek, ezért mindegyik egy-egy képzőművészeti alkotás, melyek elmélyültségre, koncentrációra, figyelemre késztetnek. A mozgásigények kielégítése mellett vizuális értékeket is közvetítenek minden apró részletükkel, például a megelevenített szereplőkkel, a faragott életnagyságú szobrokkal (például: sárkány, vaddisznó, etethető szoborállatok, boszorka, óriáshal, benne hajókormány, trónterem freskóval és trónnal, várvédő katonák). Nagy figyelmet szentelünk minden játszóterünk festésére is. Színviláguk megtervezése, minden részletre kiterjedő megalkotása is képzőművészek alkotása.
A játszótereinken lehetőség szerint igyekszünk minél több növényt ültetni. Ezeket a növényeket úgy válogatjuk össze, hogy a gyermekek megfigyelhessék a virágbontástól a gyümölcs éréséig tartó folyamatot, majd akár meg is kóstolják őket. Ezért olyan növényeket és fákat használunk, melyek nem igényelnek permetezést, és minden részük ehető.