Bezárás

Filozófia

Az ASAPA alkotócsoport tagjai fiatal szobrászok. Céljuk olyan, a megszokottól eltérő játékterek létrehozása, amelyek eddig még ismeretlen, izgalmas, kalandos játékoknak adhatnak helyet.

A Zöld király fia

Eccer vót, hol nem vót, vót eccer egy király. Annak a királynak a neve vót a Ződ király. Ennek a királynak vót egy fia. Na jól van telik-múlik az üdő. Miká má húszéves lett a királyfiú azt mandja eccer az apja: Én má beteg vagyak, nem tudam, hagy hónap vaj hónapután meghalak. Tehát neked meg kell házasodni. Jól van felséges király édesapám! Azannal megnyamja az örög király a csengőt, bémenyen a házmester. Azannal add ki a parancsat a szakácsnak, hagy készítsen a tarisnyába a királyfiúnak, a lavászmesternek, hagy a legjabb lavat készítse el, nyergelje fel. Akka szépen elbúcsúzatt a királyfi az apjátu, s szépen elment, s elvette a tarisnyáját. Elbúcsúzatt mindenkitü. Hágyi! Kiindult a kapun. Akármerre tért az útbu le a ló, ő saha a lavat vissza nem húzta, hagy arra az útra ne menjen, mert ne felejtsem el, ez neki meg vót mandva akka éccaka álmába, hagy amerre indul az a ló, ő saha vissza ne térítse a lavat, csak mindig engedje, hagy menjen.A tizenegyedik nap a ló megérkezett egy szép gyönyörű királyi várasba… *
  

A dombtetőn magasodó vár tövében húzódik meg a városka, házaival, istállókkal, kovácsműhellyel, iskolával. A házak külön-külön szerepek kitalálására eljátszására adnak lehetőséget, így a játék megunhatatlan.  Templom haranggal, kilátó, híd, piac, szélforgó, orvosi rendelő, borbély, kovács, autószerelő, focipálya, iskola, csűr, istálló, szántás, rendes kiskert, kemence, bolt kaphatnak itt helyet. A házakon belüli berendezés sokféle játékra indító dologgal szolgál a gyermekeknek. Ezt a játszóteret úgy találtuk ki, hogy adjon kellő fogódzót a játékhoz, de adjon lehetőséget a gyerekek képzelőerejének kibontakoztatására is.
Kaleidoszkóp, pici bútorok, főzősarok, etethető szobor-állatok várják őket belül. De a legfontosabbak az ajtócskák, a különféle kulcslyukak, reteszek, melyek nyitogatása a kisgyermekek kedvenc, megunhatatlan időtöltése. A városka ugyanakkor egy labirintus is, melyben eltévedni nem lehet, de a végtelen bújócskák tökéletes helyszíne. A városka területén található konyhakert is, mely valójában egy óriási homokozó, ahol minden korosztály hódolhat építési szenvedélyének, beleértve a szülőket is. Az épületek magukban hordozhatnak egy pelenkázót, wc-t, vagy ivó kutat, melyek nagy segítséget nyújthatnak a szülőknek is. A főtéren valódi pumpás kút van, amivel maguk fakaszthatnak vizet, kicsi színpad, ahol vándorcirkuszosokként, vásári mutatványosokként mutathatják meg leleményességüket a gyerekek. Az utcákon a gyerekek bátran kergetőzhetnek, versenyezhetnek motorjaikkal. A kötélpálya, és a vár melletti erdő fái között kifeszített kötelek még a majomügyességű gyerekeket is próbára teszik.
A játszótér célja többek között az is, hogy egy kicsit kizökkentve a gyerekeket a megszokott világukból, segítse őket abban, hogy az élet különböző helyzeteiben adódó szituációkban, kipróbálják magukat. Lehetőséget teremtve arra is, hogy itt a mesevárosban „kijátszhassák” magukból a valódi városban átélt sérelmeiket is.
Ez a játszótér az erdőt kivéve integrált játszótér, melyen együtt játszhatnak a mozgáskorlátozott és a szellemi fogyatékos gyermekek is a többiekkel.
 
*Berekméri Sándor: A Ződ király fia meséje alapján